Dünyadaki her canlı organizma, hayatta kalmak için başka bir organizmayı tüketir. Ot ile beslenenlere otobur, et ile beslenenlere etobur, her ikisiyle beslenene de hepçil deriz. Bilim insanları, bu beslenme türlerinden farklı bir beslenme alışkanlığına sahip bir organizma keşfetti.
Bilim insanlarının keşfettiği bu yeni organizma, virüsler ile besleniyor. Aslına bakarsanız virüsler her yerde bulunduğundan birçok organizma ister istemez virüslerle de beslenmiş oluyor ancak bu organizma, sadece virüsleri seçerek onlarla besleniyor.
Virüs yiyen bu ‘virovor’ organizmanın adı ‘Halteria’
Aslında birçok tatlı su ortamında bulunan yaygın planktonik kirpiksilerin bir cinsi olan Halteria, çok uzun zamandır literatürde var ancak bu organizmanın sadece virüslerle beslendiği yeni keşfedildi. Test aşamasını Nebraska Üniversitesinde araştırmacı olan John DeLong yürüttü.
Hipotezi test etmek için DeLong ve ekibi gölet suyundan örnekler topladı, farklı mikropları izole etti ve ardından yeşil algleri enfekte eden bir tatlı su organizması olan klorovirüsten bol miktarda ekledi. Sonraki birkaç gün boyunca ekip, virüslerin ve diğer mikropların nüfus büyüklüğünü takip ederek ikincisinin birincisini yiyip yemediğini gördü.
Deneyin sonucunda Halteria olarak bilinen kirpiksi, virüsleri tüketti. Kirpiksiler için başka besin kaynağı olmayan su örneklerinde Halteria popülasyonları, iki gün içinde yaklaşık 15 kat artarken, klorovirüs seviyeleri 100 kat kadar düştü. Virüs içermeyen kontrol numunelerinde Halteria hiç üremedi.
Buradan da Halteria kirpiksisinin spesifik olarak virüslerle beslendiği anlaşıldı. Bunun ne anlama gelebileceği bilim insanları için hâlâ bir araştırma konusu ancak insanın aklına ilk olarak “Halteria kirpiksisi, virüs kaynaklı hastalıkların tedavileri için kullanılabilir mi?” sorusunu getiriyor.